...bo natura to najlepszy ekspert w dziedzinie zdrowego życia
 

Stop podrażnieniom

Nasza skóra to drogocenny skarb, który stanowi ochronę przed negatywnym wpływem czynników fizycznych i chemicznych. Niestety zdarza się, że ulega  uszkodzeniom i podrażnieniom, które sprawiają ból, sprzyjają zapaleniom i infekcjom. Co wtedy?

W takich przypadkach najważniejsze jest regularne nawilżanie oraz zabiegi regenerujące. Możemy wykonać je w gabinecie kosmetycznym lub w domu. W odpowiedzi na potrzeby kobiet oraz mężczyzn o skórze wrażliwej, odwodnionej, jak i zmęczonej czy poszarzałej, zostały opracowane kosmetyki oraz dermokosmetyki w formie żelu. Wpływają one korzystnie na podrażnioną skórę po zabiegach chirurgicznych czy dermatologicznych, kosmetycznych oraz na uszkodzenia w wyniku zmian chorobowych lub mechanicznych, takich jak: oparzenia, skaleczenia, otarcia czy ukąszenia owadów.

Odżywcza moc witamin

Najlepszym ratunkiem dla naszej skóry jest stosowanie preparatów zawierających aloes. Aloes to skoncentrowany koktajl witamin (głównie witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu), licznych aminokwasów, substancji mineralnych, jak np. wapń, sód, potas, cynk, fosfor, magnez, mangan, chrom, miedź, żelazo, uzyskiwany z miąższu liści. Zawiera również kwasy tłuszczowe, mukopolisacharydy oraz liczne związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i odkażającym. Miąższ z liści aloesu wspiera działanie fibroblastów, które są komórkami odpowiedzialnymi za powstawanie kolagenu – białka uelastyczniającego skórę. Ma również pozytywny wpływ na ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci. Stosowany wraz z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach – A, D, E, F oraz witaminami z grupy B (głównie witaminą B5 – kwasem pantotenowym) odżywia, poprawia elastyczność i głęboko nawilża naszą skórę. Stosowany miejscowo ma działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe zapobiegając powstawaniu podrażnień oraz oparzeń słonecznych. Stymulując produkcję nowych komórek wspomaga regenerację skóry i gojenie się ran. Wywiera również znaczący wpływ na równowagę wodno-tłuszczową, dzięki czemu ogranicza szorstkość i złuszczanie skóry. W efekcie przeciwdziała zmianom starczym i degeneracyjnym skóry oraz chroni ją przed działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych. Preparaty kosmetyczne zawierające aloes są szczególnie polecane przy podrażnieniach spowodowanych nadmiernym opalaniem, przy wysuszeniu i podrażnieniu skóry po przebywaniu w klimatyzowanych biurach czy samochodach. Żel aloesowy, a także mgiełka są świetne do całodziennego stosowania dla cery zmęczonej, poszarzałej, spiętej, wymagającej naturalnego, kojącego nawilżenia.

Ugaś ogień

W kosmetyce oraz farmacji ze względu na swoje właściwości regenerujące i nawilżające wykorzystywana jest alantoina. To pochodna mocznika, występująca w naturze w żywokoście lekarskim, którego liście były stosowane zgodnie z ludowymi tradycjami jako gojące okłady na skaleczenia, obrzęki i drobne rany. Mała ilość alantoiny występuje również naturalnie w naszych organizmach. Wykazuje silne właściwości łagodzące, wygładzające i zmiękczające. Pobudza podziały komórkowe i dzięki temu przyspiesza ziarninowanie uszkodzonej tkanki niwelując pęknięcia naskórka. Alantoina wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwrodnikowe. Poza tym zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie skóry oraz chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Preparaty z dodatkiem alantoiny polecane są w przypadku drobnych skaleczeń, powierzchniowych oparzeń, podrażnień, otarć naskórka, spękanej i zgrubiałej skóry, blizn, w przypadku skóry wrażliwej i alergicznej, również dla cery trądzikowej, cery z łuszczycą i egzemą. Alantoina jest powszechnie wykorzystywana w produktach po opalaniu i goleniu, w preparatach przeciwtrądzikowych, żelach i maściach na blizny, w kremach i zasypkach dla dzieci na odparzenia pieluszkowe, pudrach kosmetycznych, preparatach gojących i łagodzących. Produkty z dodatkiem alantoiny zmniejszają również podrażnienia spowodowane stosowaniem silnych detergentów lub środków z dużą ilością alkoholu i produktów o kwasowym lub alkalicznym pH.

Poczuj nawilżenie na własnej skórze

Olej canola jest naturalnym olejem wytłaczanym na zimno z nasion rzepy olejnej Brassica napus lub Brassica campestris. Ze względu na wysoką zawartość naturalnych fitosteroli i tokoferoli (witaminy E) posiada silne właściwości łagodzące i przeciwzapalne. Podobnie jak aloes, wykazuje dobre powinowactwo do skóry człowieka, szybko się wchłania. Jest odpowiedni do wszystkich rodzajów cery. Stosowany jest w kosmetykach przeciwsłonecznych, dla cer wrażliwych oraz w kosmetykach dla dzieci. Stosowany jako emolient zmniejsza stres oksydacyjny komórek spowodowany promieniowaniem UV oraz zanieczyszczeniem środowiska. Chroni białka oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe błon komórkowych przed utlenieniem. Neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry i zmarszczki. Zapobiega transepidermalnej utracie wody z naskórka, trwale nawilża naskórek i głębsze warstwy skóry. Wspaniale natłuszcza skórę i wygładza.

D-panthenol jest prowitaminą witaminy B5. Termin prowitamina oznacza, że substancja w organizmie, a także na skórze, zostaje przetworzona w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. Łatwo wnika w głąb skóry, stymuluje podziały komórkowe, dzięki czemu działa gojąco i regenerująco na uszkodzony naskórek. Jest korzystny również dla skóry poparzonej. D-panthenol skutecznie nawilża oraz zmiękcza i uelastycznia skórę. Działa kojąco i osłaniająco na nadmiernie wrażliwą skórę oraz błony śluzowe.

Młodość w pigułce

Wszystkie opisane składniki pośrednio lub bezpośrednio wpływają na cykl życia komórek. Istotne jest, iż w efekcie wpływają one na regenerację i łagodzenia podrażnień skóry. W ostatnich latach na półkach aptecznych pojawiło się wiele preparatów o działaniu leczniczym i pielęgnacyjnym. Jednakże dbając o naszą skórę nie można również zapomnieć o witaminach z grupy antyoksydantów.

Jedną z najważniejszych witamin młodości jest witamina E czyli tokoferol. Jest ona silnym antyutleniaczem. Ze względu na zdolność neutralizowania wolnych rodników chroni przed utlenianiem i zniszczeniem lipidy naskórka, włókna kolagenowe i elastyczne skóry. Zaadsorbowana przez warstwę rogową naskórka witamina E może hamować proces starzenia się skóry. Ma szerokie zastosowanie w kosmetologii jako składnik preparatów do skóry starzejącej się, w kremach odżywczych i regenerujących oraz w preparatach kąpielowych i filtrach słonecznych. Stosowana miejscowo ma działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Przyspiesza powstawanie nowej tkanki po oparzeniach czy innych zranieniach skórnych. Działa również odżywczo na skórę, poprawia jej ukrwienie oraz zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Wygładza, ujędrnia, natłuszcza i nawilża skórę. Witamina E wspomaga leczenie ŁZS (Łojotokowe zapalenie skóry) i trądziku.

Witamina A znana jest jako retinol. Postać roślinna czyli beta-karoten jest niezbędny w przygotowaniu skóry na działanie promieniowania UV, chroniąc równocześnie komórki skóry przed jego szkodliwym działaniem i zmniejszając ryzyko oparzeń słonecznych. Witamina A jest wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się skóry. Powoduje zgrubienie naskórka o 30 proc., co jest szczególnie ważne dla osób starszych z cieńszą i pomarszczoną skórą. W kosmetykach używa się głównie najłagodniejszej, a zarazem najsłabszej formy retinolu – Palmitynian retinolu. Witamina A, w dowolnej postaci, reguluje tworzenie się keratyny w skórze, włosach i paznokciach. Przyspiesza podział komórkowy, co powoduje szybszą regenerację skóry. Wywiera ona również znaczący wpływ na równowagę wodno-tłuszczową, dzięki czemu ogranicza szorstkość i złuszczanie skóry. Długotrwałe stosowanie kosmetyków zawierających w swoim składzie witaminę A działa stymulująco na komórki skóry właściwej, poprawia jej elastyczność, zapobiega procesom jej wiotczenia. Działa na skórę odżywczo i regenerująco. Stosuje się ją w kosmetykach przeznaczonych do skóry suchej, zmęczonej, szarej, z upośledzeniem działania gruczołów łojowych. Stanowią one również doskonałą kurację dla skóry zniszczonej działaniem ostrego słońca.

Kwas L-askorbinowy czyli witamina C odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu spoinowych substancji międzykomórkowych, takich jak kolagen, elastyna czy chondryna. Używana jest we wszystkich reakcjach życiowych. Witamina C ma działanie przeciwutleniające, jest wymiataczem wolnych rodników.  Ochrania ona skórę zapobiegając jej fotostarzeniu, dlatego używana jest w kosmetykach zmniejszających głębokość zmarszczek. Ma wpływ na syntezę kolagenu w skórze, ma działanie wybielające na skórę oraz przyspiesza gojenie się ran.

Przyjrzeliśmy się zaledwie niewielkiej części dostępnych substancji na rynku kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Jednakże każda z nich świetnie wspomaga regenerację i łagodzi podrażnienia naszej skóry. Z tego też powodu warto stosować takie preparaty, aby zawierały jak najwięcej z nich w swoim składzie, zapewniając w ten sposób skórze kontakt z wieloma dobroczynnymi działaniami. Każda z nich w nieco inny sposób wpłynie na wygląd naszej skóry, wszystkie jednak nad wyraz zgodnie zatroszczą się o jej kondycję w każdej sytuacji.

Iwona Harmacińska

Tagi:

powrót